VoetreflexPlus™ vergeleken met traditionele Voetreflexologie

Je bent hier: :/VoetreflexPlus™ vergeleken met traditionele Voetreflexologie

Voetreflexologie is een natuurlijke vorm van het stimuleren van de doorbloeding, de energiedoorstroming en het zelfgenezend mechanisme van het lichaam. Deze aanpak is gebaseerd op het principe dat er zones zijn in de voeten (en ook in handen en oren) die corresponderen met elk ander deel, klier of orgaan van het lichaam. Een bepaald lichaamsdeel of een bepaald orgaan wordt dus weerspiegeld (weerspiegeling –> reflectie –> reflexologie) in een bepaalde zone van je voet.  En door de toepassing van druk op die reflectie-zones kan de circulatie van energie en de doorbloeding worden gestimuleerd. Dat helpt om het natuurlijke functioneren van dat lichaamsdeel of orgaan te verbeteren. En zo draagt dat bij aan een betere gezondheid, en aan ontspanning van lichaam en geest.

Geschiedenis van de voetreflexologie: Al duizenden jaren worden technieken soortgelijk aan voetreflexologie toegepast in Egypte en China. In het begin van de 20e eeuw werd een techniek genaamd “zone therapy” ontwikkeld door een Amerikaanse arts genaamd William Fitzgerald. Dr. Fitzgerald stelde vast dat zones van de voet in kaart gebracht konden worden en gebruikt worden om bepaalde medische klachten of ziektebeelden vast te stellen en te genezen. Hij verdeelde het lichaam in 10 zones and labelde zo de volgens hem daarmee corresponderende zones in de voet. En hij stelde dat een bepaalde lichte druk op de voet verlichting en verbetering kon brengen in het deel van het lichaam dat daarmee samenhangt.
In de jaren 1930 ontwikkelde Eunice Ingham, een verpleegkundige en fysiotherapeut, die algemene kaarten van Dr. Fitzgerald tot veel specifiekere reflectie punten. Daarmee werd de “zone therapy” als naam ook vervangen door reflexologie.
Reflexologie kaarten zijn een soort diagram van de voet met de corresponderende delen van het lichaam. De rechtervoet correspondeert met de rechterzijde van het lichaam en de linkervoet met de linkerzijde.
Moderne voet-reflexologen gebruiken Ingham’s methoden, of soortgelijke technieken die zijn ontwikkeld door reflexologe Laura Norman.

Westerse voetreflex massage. In het westen wordt voetreflex massage dus al sinds het begin van de 20e eeuw toegepast. We behandelen in het westen de voeten eigenlijk uitsluitend met een speciale duimtechniek. Dat heeft als voordeel dat je de zones van de voet zeer nauwkeurig kunt behandelen. Maar het nadeel, voor de voetreflex-therapeut, is dat er een grote belasting op het duimgewricht ontstaat. Je kunt daar snel een overbelasting van je duim door ontwikkelen.

Chinese voetreflex massage. Vanuit de Chinese traditie is een heel andere manier van werken voortgekomen. Chinese voetreflex-masseurs gebruiken meer de beweging van hun lichaam om druk uit te oefenen. Zij houden hun handen hierbij helemaal ontspannen. Dus dan is er ook geen overbelasting van het duimgewricht of van welk ander gewricht dan ook. Ook is vanuit de Chinese traditie meer spreiding ontstaan en wordt niet alleen gewerkt met de de reflexzones van de voeten, maar worden ook de meridiaanbanen en acupunctuurpunten op voeten, onderbenen en knieën gemasseerd. Er is daarbij meer inzicht in de stroming en eventuele blokkades van Qi, de levens-energie, en niet uitsluitend van een meer directe (Westerse) koppeling tussen een zone en een lichaamsdeel. Daarom is de Chinese aanpak meer holistisch: het houdt meer rekening met het functioneren van het lichaam als geheel, als onderdeel van een totaal energie-systeem en zelfs met de invloeden van denken en geest op het geheel.

De VoetreflexPlus™ massage is een combinatie van beide vormen van traditie en aanpak. Voetreflex Plus biedt naast de gedegen westerse voetreflex massage ook toepassing van de inzichten uit de Chinese voetreflex massage. Het is wat je kunt noemen “het beste van twee werelden”, gecombineerd in één samenhangende methode. Dat biedt erg veel mogelijkheden en versterkt en versnelt ook de effecten van een behandeling.

 

2015-08-13T18:53:01+01:00