Chinese Geneeskunde en emoties

Je bent hier: :/Chinese Geneeskunde en emoties

Emoties zijn in de Chinese Geneeskunde (TCM) onlosmakelijk verbonden met onze gezondheid.

Het overkomt iedereen wel eens: te lang blijven hangen in een emotie. Sommige mensen lijken altijd boos te zijn en anderen zijn voortdurend treurig. Sommige mensen zijn steeds maar angstig en andere mensen zijn ‘te’ vrolijk. Ook kennen we allemaal wel de situatie dat we ons zorgen maken en maar blijven piekeren.

Zowel positieve als negatieve emoties beïnvloeden ons lichaam. Als je gelukkig bent, daalt de hartslag, is de ademhaling diep en ontspannen en daalt de bloeddruk. Pijnlijke en negatieve emoties daarentegen hebben het tegenovergestelde effect; de bloeddruk stijgt, de ademhaling wordt sneller en oppervlakkiger.

Lachende boeddhaDe Traditionele Chinese Geneeskunde gaat uit van basis-emoties, die alle gerelateerd zijn aan een bepaald orgaan. Deze emoties zijn: boosheid, vreugde, zorgelijkheid, verdriet, en angst. Ieder orgaan heeft een corresponderende emotie. Als er een disbalans is in een orgaan, bijvoorbeeld de lever die overbelast is door teveel toxines, kan de persoon in kwestie last hebben van geïrriteerdheid, woede of frustratie. Op dezelfde wijze kan langdurige, onopgeloste boosheid leiden tot een disbalans in de leverfunctie. Dit kan een zichzelf in stand houdende situatie worden.

Het is daarom belangrijk om altijd de hele mens te behandelen, dus niet alleen lichamelijke klachten aan te pakken, als je streeft naar een optimale gezondheid en staat van welbevinden.

Je bent namelijk zo veel meer dan alleen een lichaam; er is zo veel meer in het leven dan alleen materie.

2017-12-26T14:19:51+01:00