De Nazomer en het Aarde element

Je bent hier: :/De Nazomer en het Aarde element

De Chinezen kennen het model van de 5 elementen bestaande uit Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout. De vijf elementen worden toegepast in de Feng shui, astrologie, traditionele Chinese geneeskunde, muziek, vechtsporten en militaire beslissingen. Ook worden de elementen geassocieerd met emoties, smaken, kleuren, de organen, de windrichtingen.

Element-Jaargetijde-Cirkel

Wanneer de Zomer op zijn einde loopt en de Herfst nadert, is er een periode waarin de tijd stil lijkt te staan en de pracht van de zomer blijft hangen. Duizenden jaren geleden onderscheidden de Chinezen naast de bekende vier jaargetijden nog een vijfde seizoen, de Nazomer. De Nazomer markeert de opkomst van het Aarde element, de tijd van het rijpen. Alles dat in de Lente en Zomer gegroeid en volgroeid is ligt klaar om geoogst te worden.

Het Aarde element

Het Aarde element staat voor de organen Milt en Maag. Milt is verantwoordelijk voor de vochtigheid van weefsels en spieren. Daarnaast zijn milt en maag de organen van de spijsvertering. Letterlijk haalt de milt de energie uit de voeding. Wanneer er weinig energie in het lichaam aanwezig is, is het Aarde element waarschijnlijk niet in balans.

Al eerder schreef ik over de TCM en de emoties. De emotie die bij het Aarde element hoort is zorgen maken en piekeren. Wanneer iemand slecht is geaard heeft men de neiging om veel te piekeren. Ook wordt men door slechte aarding erg verstrooid. Aarde zorgt namelijk voor een goede concentratie. Manieren om je beter te aarden zijn: Qigong, yoga en meditatie.
Een andere kwaliteit van aarde is om te zorgen. Hiermee wordt in eerste instantie het zorgen voor jezelf bedoeld. Daarna pas het zorgen voor anderen. Indien je vergeet voor jezelf te zorgen raakt de milt uit balans. Iemand met een sterk Aarde element kenmerkt zich doordat hij stabiel en redelijk is en praktisch is ingesteld. Hij heeft zijn leven op orde, houdt van degelijkheid en je kunt op hem rekenen.

Klachten bij disbalans

Een aantal klachten die regelmatig voorkomen wanneer het Aarde element uit balans is zijn vermoeidheid, vatbaar zijn voor infecties, een slechte eetlust, zwaartegevoel in ledematen, dunnere ontlasting, koude handen en voeten. Wanneer je snel last hebt van blauwe plekken is dit ook een teken van een zwakke milt energie. Opstaan met rugpijn die door beweging vermindert, is ook een zwakte van de milt. Daarnaast zijn een sterke behoefte aan zoet en een slechte concentratie ook aanwijzingen dat de Milt uit balans zijn.

De Milt zorgt voor vochtigheid van de weefsels. De Milt kan echter niet tegen teveel vocht. Een vochtige omgeving zoals in huis of op het werk kan zorgen dat de Milt uit balans raakt. Daarnaast kan de Milt slecht tegen kou. Wanneer men altijd voeding gebruikt die thermisch koud is verzwakt de Milt.

Versterken van het Aarde element

Om het Aarde element weer te versterken kan men beter een aantal dingen vermijden. Wat erg nadelig is voor de Milt is onregelmatig of haastig eten. Probeer zoveel mogelijk de tijd te nemen voor het bereiden van de maaltijd en neem ook de tijd om van je maaltijd te genieten.

Voeding is van groot belang bij een disbalans in het Aarde element. Voeding die zorgt voor meer klachten van het Aarde element en die beter kunnen worden vermeden zijn onder andere:IMG-20160725-WA0009

  • Koude drankjes met ijsklontjes.
  • Veel rauwkost.
  • Melk- en melkproducten.
  • Alle vormen van toegevoegde suiker.

Er is ook voeding die het Aarde element versterkt. De kleur van aarde is geel. Veel gele voedingsmiddelen en van nature zoete voedingsmiddelen  versterken het Aarde element zoals:

  • Pompoen, wortel, zoete aardappel, alle koolsoorten
  • Rijst en maïs
  • Rundvlees
  • Appels, dadels, vijgen, abrikoos, rozijnen.
Voetreflex massage kan helpen om je energie  weer in balans brengen. Bij Lampion kun je terecht voor ontspannende voetreflex massage maar ook voor een therapeutische voetreflex behandeling als je specifieke klachten hebt. Wil je een afspraak maken klik dan hier.

 

2017-12-26T14:19:50+01:00