De Winter en het Water element

Je bent hier: :/De Winter en het Water element

De Chinezen kennen het model van de 5 elementen bestaande uit Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout. De vijf elementen worden toegepast in de Feng shui, astrologie, traditionele Chinese geneeskunde (TCM), muziek, vechtsporten en militaire beslissingen. Ook worden de elementen geassocieerd met emoties, smaken, kleuren, de organen, de windrichtingen.

Het seizoen van het Water element is de winter.  Dit is de tijd van het grote “Yin”. De natuur houdt haar winterslaap en komt op kracht. Ook wij komen weer op kracht als we gehoor geven aan de natuur door rust en voldoende slaap. Deze rust is nodig, om straks weer vol energie het voorjaar in het gaan.

Het Water element

Het Water element staat voor de organen de nieren en de blaas. De nieren worden gezien als het reservoir voor onze energie. De energie die we van onze ouders meekrijgen is er opgeslagen. Daarnaast kan door een gezonde leefstijl, voeding en voldoende beweging energie worden opgebouwd. De nieren zijn van invloed op de botten, het beenmerg, de hersenen, het centrale zenuwstelsel, het gebit, de oren en het hoofdhaar. Daarnaast is een goede nierenergie nodig voor vruchtbaarheid.

Al eerder schreef ik over de TCM en de emoties. De emotie die bij het Water element hoort is angst. Van bang zijn om een volgende stap te nemen in je leven tot hoogtevrees en allerlei andere angsten. Het Water element heeft een bepaalde mate van spanning nodig. Wanneer je het element wilt versterken kun je iets doen buiten je comfortzone. Als angst niet-erkend aan de kant wordt geschoven verdwijnt het niet, het wordt eerder groter en gaat in ons lichaam vastzitten. Dit veroorzaakt allerlei klachten doordat er een stagnatie van de Chi ontstaat. Gevoelens vragen om erkenning voordat ze verdwijnen. Als het Water element in balans is dan uit zich dat in stabiliteit, vitaliteit en moed.

Klachten bij disbalans

Als het waterelement in disbalans is met de rest van het lichaam kunnen klachten ontstaan die bij de kenmerken van het water element horen. Bijvoorbeeld angst, twijfels, oorklachten, tinnitus, problemen met de botten, pijn in de onderrug, overdreven last van koude, koude voeten en handen.

Het klimaat wat het meest effect heeft op het Water element is koude. De blaas en de nieren zijn hier gevoelig voor. Om het lichaam te beschermen tegen kou is er energie (Chi) en warmte (Yang) nodig. In het Westen noemen we dit onze afweer.

Versterken van het Water element

Versterkende voeding

zout_elementen-210x140

Zout kristallen

Voeding is van belang bij een disbalans in het Water element. De smaak van water is zout. Een zoute smaak versterkt (in kleine hoeveelheden) de nieren en blaas, lost zwellingen op en houdt het lichaam vochtig. Wanneer je teveel gebruikt gebeurt juist het omgekeerde namelijk het droogt uit en het maakt stijf. Voor de meeste mensen is het raadzaam om minder zout te eten.

De kleur van water is blauw tot zwart. Naast veel donkere voedingsmiddelen,  sterken ook van nature zoute voedingsmiddelen het Water element.

  • Groenten: zeewier, algen, kombu, wakame (donkergroen zeewier), nori (wier).
  • Peulvruchten: alle soorten bonen, maar vooral zwarte bonen en kidneybonen.
  • Kruiden/specerijen: zout, miso, agar-agar (wordt gewonnen uit een rode algensoort), sojasaus.
  • Vis: baars, forel, ansjovis, zalm, mossel, inktvis, oester, kaviaar, garnaal, tonijn.

Winteradvies:

  • Ga vroeger naar bed. De winter is de perfecte tijd om je kracht te sparen en extra rust te nemen. Zo heb je in de komende lente voldoende energie.
  • Blijf warm. In de TCM is het erg belangrijk om je rug, nek en je borstkas bedekt te houden wanneer je naar buiten gaat. Hou in huis ook je voeten lekker warm.
  • Pas je maaltijden aan. Eet geen rauwkost, minder zuivel en minder koud voedsel. Deze koelen het lichaam af. Eet warme maaltijden, zelf gemaakte soepen, volle granen en veel groentes. Walnoten en kastanjes zijn krachtige Nier energie (Qi) leveranciers en lekker als tussendoortje.
  • Drink voldoende water. De winter organen nier en blaas, zijn verbonden met het Water element, dus drink genoeg water. Drink dit op kamer temperatuur of warm, in ieder geval nooit koud of met ijsblokjes. Het verwarmen van het koude water naar 37 graden kost je lichaam veel energie.

Naar meer balans via voetreflexologie

Voetreflexmassage kan helpen om je energie  weer in balans brengen. Bij Lampion kun je terecht voor ontspannende voetreflexmassages maar ook voor een therapeutische voetreflex behandeling als je specifieke klachten hebt. Wil je een afspraak maken klik dan hier.

 

2017-12-26T14:19:49+01:00