De Herfst en het Metaal element

Je bent hier: :/De Herfst en het Metaal element

De Chinezen kennen het model van de 5 elementen bestaande uit Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout. De vijf elementen worden toegepast in de Feng shui, astrologie, traditionele Chinese geneeskunde, muziek, vechtsporten en militaire beslissingen. Ook worden de elementen geassocieerd met emoties, smaken, kleuren, de organen, de windrichtingen.

Het seizoen van het Metaal element is de herfst. Een tijd van afscheid van de warmte van de zomer en van de aangename dagen van de nazomer. De dagen worden korter, het wordt buiten kouder. Planten, dieren en mensen beginnen zich in zichzelf terug te trekken. De krachten richten zich naar binnen. De krachten waar het hier om gaat is precies tegenovergesteld aan de expanderende kracht van de lente.

Het Metaal element

metaal-eibergenHet Metaal element staat voor de organen de longen en de dikke darm. Via de longen ontvangen wij energie uit onze omgeving (ademhaling). Twintig procent van onze energie halen we uit de lucht die we inademen door de longen. De combinatie van de energie uit voeding en lucht is onze basisenergie. Deze energie, in het Chinees ook wel Chi genoemd, stroomt door de meridianen en voorziet ons van onze energie in al onze organen en weefsels. Daarnaast hebben de longen en dikke darm een belangrijke functie voor de huid en de longenergie zorgt voor ons afweersysteem. Als laatste heeft de dikke darm de functie om datgene wat het lichaam niet nodig heeft uit te scheiden.

Al eerder schreef ik over de TCM en de emoties. De emotie die bij het Metaal element hoort is verdriet. Veel levenservaringen gaan  gepaard met verdriet en verlies. Als verdriet aan de kant wordt geschoven verdwijnt het niet, het wordt eerder groter en gaat in ons lichaam vastzitten. Dit veroorzaakt allerlei klachten doordat er een stagnatie van de Chi ontstaat. Gevoelens vragen om erkenning voordat ze verdwijnen. Mensen met een sterk Metaal element hebben doorzettingskracht, rechtvaardigheidsgevoel en een scherp verstand.

Klachten bij disbalans

Een aantal klachten die regelmatig voorkomen wanneer het Metaal element uit balans is zijn kortademigheid, zachte stem, vatbaar voor infecties aan luchtwegen, vermoeidheid, eczeem en obstipatie.

Het klimaat wat het meest effect heeft op het  Metaal element is droogte. Niet alleen droge lucht buiten maar ook airconditioning en centrale verwarming hebben veel effect op de longen en de dikke darm. Dit effect is heel gemakkelijk te verhelpen door water neer te zetten in de ruimte, waardoor de lucht wordt bevochtigd.

Versterken van het Metaal element

Gember

Voeding is van belang bij een disbalans in het Metaal element. De smaak van metaal is pikant of ook wel scherp. De scherpe smaak opent, maakt doorlaatbaar en heft stagnatie van Chi op. Een voorbeeld van een scherp en heet voedingsmiddel is gember. Op het moment dat je een verkoudheid aan voelt komen, de kou in je lichaam voelt, is gember het aangewezen voedingsmiddel, bijvoorbeeld in de vorm van gemberthee. Zodra kou in het lichaam trekt, sluiten de poriën zich. Gember is heet waardoor de poriën zich weer openen. De hitte van gember zorgt dat je gaat zweten en hierdoor verdrijf je de koude uit het lichaam.

Versterkende voeding

images-7De kleur van metaal is wit. Veel witte voedingsmiddelen sterken het Metaal element zoals asperges, ui en bloemkool. Daarnaast de scherpe voedingsmiddelen zoals de gember, mosterd en mierikswortel. Nog een aantal voedingsmiddelen die het Metaal element versterken:

  • Groenten: pompoen, wortel, bataat, alle koolsoorten, venkel en asperges.
  • Granen: gierst, rijst, amarant, maïs, haver.
  • Vlees: rund, kalfsvlees en wildvlees zoals hert en ree.
  • Fruit: zoete appel, dadels, vijgen, druiven, abrikoos, perzik, rozijnen, peer.
  • Dranken: venkelthee, druivensap, maïshaarthee, zoethoutthee (niet bij hoge bloeddruk!) en appelsap.

Dingen die je beter kunt vermijden

Niet alleen voeding is van belang bij een disbalans in het Metaal element. Hieronder volgen een aantal dingen die zorgen voor meer klachten van het Metaal element en je daarom beter kunt vermijden.

  • Wind gecombineerd met koude of met hitte. Zorg dus in de herfst en winter voor gepaste kleding om te zorgen dat de kou of wind niet het lichaam intrekt.
  • Roken is uiteraard af te raden.
  • Je houding kan ook invloed hebben op de longen. Voorover gebogen zitten achter een bureau zorgt ervoor dat de longen niet volledig kunnen ontplooien.
  • Alle thermisch koude en verfrissende voedingsooten hebben een negatieve invloed op het Metaal element. Vooral melkproducten zijn af te raden.

Naar meer balans via voetreflexmassage

Voetreflexmassage kan helpen om je energie  weer in balans brengen. Bij Lampion kun je terecht voor ontspannende voetreflexmassages maar ook voor een therapeutische voetreflex behandeling als je specifieke klachten hebt. Wil je een afspraak maken klik dan hier.

 

 

2017-12-26T14:19:49+01:00