Het Zelfgenezend Vermogen

Je bent hier: :/Het Zelfgenezend Vermogen

Begin december 2015 woonde ik een lezing “Versterk het genezend vermogen op 5 niveau’s” bij van Henk Fransen. Deze lezing, en nog vele andere, geeft hij regelmatig door het hele land. De lezing gaat terug naar de essentie van de geneeskunde, namelijk hoe je door eenvoudige en natuurlijke maatregelen het zelf-genezend vermogen van je lichaam en geest kunt versterken en ziekten kunt voorkomen. Je leert de belangrijkste factoren die gezond- of juist ziekmakend zijn. Je krijgt inzicht in de praktische maatregelen die je kunt nemen om je gezondheid indrukwekkend te verbeteren. Je leert hoe lichaam en geest samenhangen en hoe je daar gebruik van kunt maken. De informatie in de lezing wordt zoveel mogelijk door wetenschappelijk onderzoek onderbouwd.

Wat is zelfgenezend vermogen?

Zelfgenezend vermogen, dat hebben alle mensen in zich en ze gebruiken het ook elke dag, bijvoorbeeld in je slaap en bij het herstellen van wonden en breuken. Maar je zelfgenezend vermogen gaat nog veel verder dan dat. Volgens sommigen ben je in staat jezelf voor 100% te genezen.

Ziekten komen vaak voort uit ongezonde voeding, stress, vervuiling, roken, alcohol, een verkeerde leefwijze, erfelijkheid, enzovoorts. Onopgeloste emoties worden blokkades, die vervolgens het immuunsysteem verzwakken. En je wordt pas ziek als je zelfgenezend vermogen ontoereikend is.

We moeten het lichaam zo min mogelijk misbruiken, vervuilen, afmatten of uitputten. Daarvoor moet je eerst je lichaam en jezelf (leren) kennen. Je dient te weten wie en wat je bent. En vervolgens geef je het de aandacht die het verdient en leer je het verder kennen en ontdekken. Zodat je je bewuster wordt van wat je lichaam wel en niet aankan.

Op dit moment is de medische zorg bijna volledig gericht op symptoombestrijding en niet op genezing. Het zou beter zijn wanneer gezondheidszorg preventief zou zijn, met als uitgangspunt: niet ziek worden. Verder is het opvallend dat bijna alle medicijnen kunstmatig, chemisch, van aard zijn. Gemaakt door de invloedrijke farmaceutische industrie.

12049301_154638624888919_7292096021850563020_nZiekte spoort je aan om te veranderen, het is een soort van alarmbel. Medicijnen kunnen pijn verlichten, maar pakken de oorzaak niet aan. Dat moet jezelf doen. Het lichaam is tot veel meer in staat dan je gewoonlijk denkt. Maar daarvoor moet je wel aan jezelf gaan werken en eerlijk kijken naar de factoren waarmee je je eigen zelfgenezend vermogen misschien ondergraaft.

Welke factoren spelen een rol bij je zelfgenezend vermogen?

Ons lichaam bezit allerlei systemen die erop gericht zijn om het lichaam zo gezond mogelijk te houden. Het lichaam heeft een ingebouwd vermogen om verstoringen zelf te bestrijden en te herstellen. Dit wordt ook wel het zelfgenezend vermogen genoemd. Dit zelfgenezend vermogen is sterk afhankelijk van diverse factoren:

 • Beweging, dit is essentieel om een voortdurende vloeistofstroom van bloed en lymfevocht in de weefsels van je hele lichaam op gang te houden. Deze vloeistoffen zijn op hun beurt weer de dragers van het immuunsysteem en bevatten energie, zuurstof en andere bouwstoffen.
 • Voeding: wanneer je gezonde voeding eet, in de juiste balans, geef je je lichaam precies wat het nodig heeft om gezond te blijven en het zelfgenezend vermogen intact te houden. Je voeding moet voor een belangrijk deel uit planten bestaan, en dus maar in geringe mate dierlijk van oorsprong zijn. Eet zoveel mogelijk biologisch en onbewerkt, zonder chemische verontreiniging.
  – Beperk het gebruik van alcohol en cafeïne, maar drink 1,5 tot 2 liter water per dag en kruidenthee.
  – Kies voor verse producten, het liefst rechtstreeks afkomstig van een boer uit je omgeving.
  – Eet meer vetten afkomstig uit oliën, noten, peulvruchten en zaden.
 • Stress, minimaliseer de stress in je leven. Dit heeft een grote impact op je gezondheid en zelfgenezend vermogen. Bij stress ervaart je lichaam angst en spanning en dat werkt natuurlijk niet bevorderend.
 • Ontspanning door bijvoorbeeld de tijd te nemen voor een (voet)massage,  yoga, meditatie of Tai Chi. Er zijn vele vormen van meditatie en yoga. Zorg dat je er een vindt die bij jou past en beoefen dit zo veel als goed voelt. Het brengt het lichaam in balans en maakt het sterker, slanker, leniger en fitter. Bij Lampion behandelen we bij een reflexzone massage van hand, voet en gezicht tegelijk ook de energiebanen (meridianen). En dus ook de blokkades hierin. Dit stimuleert de doorbloeding, de energiedoorstroming en dus ook het zelfgenezend vermogen van het lichaam.
 • Zorg dat je je jezelf en anderen zoveel mogelijk liefde geeft en het ook durft te ontvangen. Samen met een actieve toepassing van vergeving en loslaten van vastgeroeste denkpatronen, zal dit je zelfgenezend vermogen aanzienlijk versterken.

Hoe kan ik mijn zelfgenezend vermogen stapsgewijs versterken?

Yoga_Suono_MeditazioneEr zijn oefeningen en denkwijzen die je jezelf kunt aanleren -of beter gezegd kwalijke gewoontes die je kunt afleren. Er zijn vele methodes ontwikkeld, die vaak cirkelen rondom thema’s zoals positiever denken, NLP, mindfulness, of andere manieren om inzicht te krijgen in de achtergronden van je aangeleerde gewoontes. In het kader van de lezing die ik bezocht, noem ik nog het volgende:

Arnout Visscher heeft samen met Henk Fransen het e-book Versterk het zelfgenezend vermogen op 5 niveaus geschreven. Dit is een waardevol overzicht van informatie en maatregelen die je helpen om preventief om te gaan met ziekte en te zorgen voor een optimale vitaliteit. De 5 niveaus worden kort, bondig en in begrijpelijke taal beschreven. Dit e-book is hier gratis te downloaden.

2017-12-26T14:19:51+01:00