Hoe gezond is melk?

Je bent hier: :/Hoe gezond is melk?

Vroeger moest je melk drinken voor sterke botten. Op school werd schoolmelk uitgedeeld en de reclame van Joris Driepinter: “Drie glazen melk per dag” kennen we nog wel . Melk is een groot onderdeel van onze cultuur. Maar is melk wel zo gezond? De laatste jaren komen daar wat vraagtekens bij.

joris_driepinter_stickerSteeds meer raakt bekend dat melk voor een volwassene misschien minder goed is dan gedacht. Je lichaam neemt de melk uit calcium niet goed op. Het dierlijk eiwit in de melk zorgt voor verzuring van je bloed. Om deze verzuring te neutraliseren gebruikt je lichaam calcium uit je botten. Op deze manier zou melk juist botontkalking veroorzaken. Ben je geinteresseerd in het laatste onderzoek hiernaar dan kun je de publicatie in het British Medical Journal hierover lezen.

 Het drinken van melk wordt ook met andere problemen in verband gebracht zoals huiduitslag en acne. Een tijdje stoppen met koemelk en andere zuivel doet vaak wonderen. Ook bij een opgeblazen gevoel en winderigheid kan het helpen om geen zuivel meer te nemen. Je lichaam heeft geen zuivel nodig en er zijn genoeg alternatieven.

alimentos-no-lacteos-que-son-ricos-en-calcioSoms is het toch lekker om iets te hebben wat lijkt op melk, bijvoorbeeld in je ontbijt of in je koffie. Alternatieven voor melk zijn er genoeg te krijgen in de supermarkt zoals amandelmelk (ongezoet), rijstemelk, kokosmelk of havermelk.

Het weglaten van zuivelproducten hoeft niet te betekenen dat je een calciumtekort oploopt. Kies voor natuurlijke bronnen van calcium. Calcium zit in rijke mate in groene bladgroenten, bonen, amandelen, quinoa, vis zoals zalm en sardientjes, broccoli en sesamzaad.

 

 

 

 

 

 

2017-12-26T14:19:49+01:00