Honing

Je bent hier: :/Honing

Hoe wordt honing gemaakt?

Honing wordt door bijen geproduceerd met behulp van nectar. De nectar wordt uit bloemen en planten gehaald en de (werk)bij slaat het op  in de honingmaag. Een deel is voor eigen consumptie. Een ander deel wordt uitgebraakt en door een jonge werkbij van enzymen voorzien.bee_purple_flower

De enzymen scheiden de van nature aanwezige sacharose in vruchtensuiker en druivensuiker. Dit maakt dat de honing voor ons makkelijk verteerbaar is. Door de bewerkingswijzen van de bijen verandert de nectar na een paar dagen in honing. In de bijenkast wordt de honing in de cellen van de honingraat gestopt. De bijen verzegelen de raat met een waslaagje, dat zorgt voor een natuurlijke manier van bewaren.

De imker verwijdert voorzichtig de bijen van de raat. Met een speciale vork haalt de bijenhouder de wasdekseltjes weg. De volle honingraten gaan in een centrifuge waarbij de honing uit de raat geslingerd wordt. Vervolgens blijft het drie tot vijf dagen in afgesloten containers staan zodat wasresten, stuifmeeldeeltjes en andere stoffen boven komen drijven. De honing wordt gezeefd en de potten worden gevuld.

In Nederland is honing van mei tot september beschikbaar. Bij goed weer en met de juiste voeding kunnen imkers in het voorjaar, de zomer en in de herfst de honing oogsten. Een bijenvolk kan wel 30 tot 40 kilo honing per jaar opbrengen. De bijenvolkeren wonen permanent in de kast. In de winter leven zij van de voorraad honing die achter is gebleven.

Pure honing van ongerepte natuur

honey-jarBiologische honing is honing op z’n best. De bijen halen de nectar uit ongerepte natuurgebieden en de honing bevat geen toevoegingen. Een onafhankelijk laboratorium controleert de honing op pollen, residuen van antibiotica, pesticiden en zware metalen. Hierdoor weet je zeker dat de kwaliteit goed is. Biologische honing moet ook voldoen aan een aantal extra eisen. Zo moeten de bijen zoveel mogelijk overwinteren op hun eigen honing, de natuurgebieden waar zij vliegen bevinden zich op drie kilometer van industrie of verkeer en de vermeerdering van het volk moet op een natuurlijke zwermmanier gebeuren.

Het is verplicht in Nederland op het etiket te vermelden waar de honing vandaan komt. Vaak is honing uit het Verre Oosten wel bewerkt, is het ongecontroleerd en bevat het conserveringsmiddelen. De gezonde stoffen zijn eruit gehaald, waardoor het alleen nog als zoetstof dient die moeilijker verteerbaar is.

Om de belasting van het milieu te minimaliseren kopen leveranciers van gecertificeerde biologische honing zoveel mogelijk honing van regionale Europese imkerijen. Toch ontkomen ze er niet aan om sommige honing van ver te halen omdat daar nog grote ongerepte natuurgebieden zijn (Argentinië of Mexico). Of dat er specifieke soorten planten groeien, zoals de tea tree boom (Manukahoning) in Nieuw Zeeland. De biologische honing is iets duurder omdat de opbrengst minder is dan bij gangbare honing.

De voordelen van honing

  • Het heeft een bacterie-en schimmelwerende werking dankzij de enzymen die bijen aan honing toevoegen. Honing kan daarom verlichting brengen als je keelpijn, een maagzweer of darminfectie hebt. Je kunt het zelfs op wondjes op de huid smeren.
  • Het beschermt tegen hart- en vaatziekten omdat honing boordevol flavonoïdes en antioxidanten zit.
  • Het verhoogt het uithoudingsvermogen en de sportprestaties omdat het de glycogeenvoorraad in de spieren langer op peil houdt en daardoor ook de herstelperiode na het sporten verkort.
  • Het reguleert de bloedsuikerspiegel dankzij de balans van fructose en glucose. Het is niet te vergelijken met suiker. Een goede honing heeft een lage waarde op de Glycemische Index wat wil zeggen dat je bloedsuikerspiegel er niet van piekt.
  • Het is een probiotica en houdt de darmflora in balans. Sommige honingsoorten bevatten zelfs zeer grote hoeveelheden “vriendelijke” bacteriën.
  • Er zijn veel mensen die  baat hebben bij een dagelijkse theelepel honing ruim voor aanvang van het hooikoortsseizoen. Het afweersysteem raakt langzaam gewend aan een lage dosis allergeen. Zo bouw je je immuunsysteem langzaam weer op en zal je lichaam niet meer zo heftig reageren op een eigenlijk doodnormale prikkel in de vorm van pollen. Het beste kan gekozen worden voor lokale honing. Dan weet je zeker dat de bijen in aanraking zijn geweest met de boom of plant waarvoor je allergisch bent, zelfs als je niet precies weet welke dat is.

20160716_202438Honing is niet geschikt voor kinderen onder de 1 jaar. Het darmstelsel is nog niet voldoende ontwikkeld om de bacteriën in de honing te verwerken.

Hard geworden honing wordt ook wel versuikerde honing genoemd. Dit betekent niet dat je honing oud geworden is maar het is een natuurlijk proces als hij koud wordt. Het is heel simpel om de honing weer doorzichtig en vloeibaar te krijgen. Haal eerst de deksel van de pot. Zet de honing in een pan met warm (niet kokend) water. Laat de honing een paar minuten staan en roer hem door. Let op dat de honing niet te warm wordt hierdoor gaan er veel goede eigenschappen verloren.

Een goed en leesbaar artikel met tips over honing als cosmetica ingrediënt vind je hier.

De Bijenboerderij aan het Markdal in Strijbeek is een imker- en bijencentrum. Hier kan niet alleen de imker terecht maar ook de consument. Alle producten die ook maar iets met bijen en honing te maken hebben zijn hier te vinden. Je kunt er alles te weten komen over de honingbij en een bezoekje brengen aan de tuin en de bijenstal.

 

 

 

 

2017-12-26T14:19:50+01:00