De Vrouw in de Chinese geneeskunst

Je bent hier: :/De Vrouw in de Chinese geneeskunst

In het leven van de vrouw kun je verschillende periodes onderscheiden: de puberteit, de vruchtbare periode, de overgang en de menopauze.

In elke fase kunnen er klachten zijn die het dagelijkse leven ontregelen. Veel klachten waar vrouwen mee komen in de praktijk zijn gynaecologisch van aard. Ze zijn onderhevig aan de wisseling van de hormoonspiegels en raken eerder uit balans, zowel fysiek als emotioneel.

De Westerse Geneeskunde richt de behandeling vooral op het bestrijden van de symptomen waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van hormoontherapieën, medicatie en soms operaties.

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) heeft van oudsher een lange traditie en ervaring in het behandelen van vrouwenklachten. De menstruatiecyclus verloopt zonder klachten wanneer er voldoende Qi (energie) en “Bloed” in het lichaam is en dit onbelemmerd kan stromen. Hooguit is er sprake van een wat oncomfortabel gevoel bij het begin van de menstruatie.

PMS symptomen zoals hoofdpijn, gespannen borsten, pijnklachten en emotionele klachten geven aan dat er een verstoring in het lichaam is. Ook een onregelmatige cyclus met veel of weinig bloedverlies of stolsels zijn tekenen van een disbalans.

De overgang, voorafgaand aan de menopauze, betekent een grote verandering in het lichaam van de vrouw. Wanneer je als vrouw in balans bent kan dit proces zonder klachten verlopen. Echter is bij veel vrouwen dit evenwicht in min of meerdere mate verstoord. Hierdoor kunnen zowel lichamelijke als emotionele klachten voorkomen zoals slecht slapen, opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen enzovoort. Stress, voeding, leefstijl, beweging en ademhaling kunnen hierbij een grote rol spelen.

20150821_133703

Door de kennis uit de TCM te combineren met de hedendaagse visie, voedings- en leefstijladviezen worden er goede resultaten bereikt. Wanneer vrouwen meegaan met de flow van het leven en beter voorbereid zijn op wat er gebeurt in hun lichaam, hebben ze minder klachten. Hierdoor kun je je optimaal vrouw voelen in iedere fase van je leven.

TuiNa massage, Shiatsu, meditatie, Tai Chi, VoetreflexPlus massage en acupunctuur reguleren en stimuleren het meridiaansysteem waardoor blokkades worden opgeheven. Ze kunnen een sterke vermindering van klachten geven en lichaam en geest weer meer in balans brengen.

Bij Lampion kun je terecht voor TuiNa massage en VoetreflexPlus massage. Behandelingen zijn vaak combinaties van deze twee eventueel aangevuld of afgewisseld met hand/arm- en hoofdmassage. Niet alleen voor klachten maar ook voor ontspanning een weldaad voor lichaam en geest.

Wil je een afspraak maken of meer informatie? Klik dan hier.

De foto bovenaan het artikel is gemaakt van een schilderij van Chantal de Lede en heet “De stabiele weegschaal”.

2017-12-26T14:19:49+01:00